Magunkról

­­­A Líra Könyv Zrt. 1993-ban alakult meg az állami könyvterjesztés romjain. A kezdeti időszakot a szocialista nagyvállalatok és a könyvszakma válsága egyaránt jellemezte. Szerencsére egy évvel később a szakma nagyvállalatai közül elsőként hirdették meg a cég privatizálását. Többfordulós eljárás eredményeként 1994-ben a rendszerváltással együtt alakult kiadók konzorciuma vásárolta meg a nagykereskedésből és 16 mintaboltból álló hálózatot, amely kivásárlások után a Láng Kiadó és Holding irányítása alá került. Megkezdődött a bolthálózat korszerűsítése. A könyvszakmában elsőként vezettünk be számítógépes áruforgalmi rendszert, megkezdtük az üzletek felújítását, és ahol erre lehetőség volt, az üzlethelyiségek megvásárlását. A menedzsmenttel közösen vásároltuk meg a rendkívül rossz állapotban levő Magvető Kiadót.

A kiadói portfóliója a kilencvenes évek végén bővült. Új életre keltettük a legnagyobb múltú magyar könyvkiadót, az Athenaeumot.

1999-ben a holding tulajdonosai az átalakulás mellett döntöttek, és a Kolosi család tulajdonában lévő könyves cégek kiváltak a vállalatból. A Líra csoport ettől kezdve ismét fejlődésnek indult, és hamarosan a hazai könyvpiac egyik meghatározó szereplőjévé vált. Újabb boltnyitásokkal és vásárlásokkal bővült a bolthálózat. A Széchenyi Terv támogatásával a szakma legna-gyobb franchise rendszerét, mely évről évre újabb tagokkal bővül. A hagyományos belvárosi boltok mellett mind Budapesten, mind vidéken megjelentünk a bevásárlóközpontokban, bevásárlóparkokban. Elsők között indítottunk internetes könyváruházat, a lira.hu-t.

Felélesztettük a Rózsavölgyi és Társa hagyományos kiadói tevékenységét, majd a kiadóval és a két zene-műbolttal újjáalakult az 1852-ben alapított Rózsavölgyi és Társa cég, valamint megvásároltuk a nagy múltú Corvina Kiadót. 2003-ban – a Librotrade-del közösen – megvásároltuk a cég köz-pontjának is helyet adó ingatlant. Jókor reagálva a könyvszakma konszolidációjára, 2003 augusztusában nyitottuk meg a legkorszerűbb hazai könyvnagykereskedést, amely rövidesen piacvezetővé vált. Manó Könyvek néven elindítottuk a cégcsoport gyermekkönyvkiadóját. A Magyar Könyvklub adatbázisának és tevékenységeinek 2006 végén történő megvásárlásával lehetőség nyílt arra, hogy 2007-ben elindítsuk a Líra Könyvklubot, amely 70.000 tagjával az ország legnagyobb könyvvásárló közössége. 2007 végétől a cégcsoport a multinacionális bevásárlóközpontok fő könyvbeszállítója lett.

A cégcsoport kialakítása szervezeti átalakulásokkal is járt. A részvénytársaság keretében centralizáltuk a gazdasági és pénzügyi irányítást, a könyvelést, a kereskedelmet és a marketing tevékenységet, az ingatlanmenedzsmentet és az informatikát. Generációváltást hajtottunk végre az informatikai rendszerben, és kifejlesztettünk egy új áruforgalmi rendszert.

2017-ben az Alexandra bolthálózat csődjét követően a Móra Kiadóval közösen huszonnégy könyvesboltot és könyváruházat vettünk át. Így cégünk közel száz boltjával Magyarország legnagyobb könyvesbolt-hálózatává vált. A üzletek közt egyaránt megtalálhatók a hangulatos kisméretű belvárosi, az áruházláncok üzletsorán található szintén kisebb, valamint a plázákban található nagyobb boltok.

A kereskedelmi tevékenységet jól egészíti ki internetes kis- és nagykereskedésünk, valamint klubrendszerünk.

A Líra csoport nagy súlyt helyez vásárlói pontos és alapos tájékoztatására. Meghatározó sze-replőként vagyunk jelen minden jelentősebb hazai könyves eseményen, vásáron. Jó kapcsolatot ápolunk a sajtóval, köteteinkről mértékadó lapok közölnek kritikát, ajánlót. Hirdetéseink rend-szeresen jelen vannak a rádiókban és a napilapokban, irodalmi és könyves újságokban. Kétha-vonta saját magazint jelentetünk meg, amely minden könyvesboltunkban rendelkezésre áll.

Különös öröm számunkra, hogy számos rangos elismerésben részesültek szerzőink és cégcsoportunk vállalkozásai. Az első magyar irodalmi Nobel-díjat 2002-ben a Magvető Kiadó szerzője, Kertész Imre kapta, az első magyar Nemzetközi Man Booker-díjasunk pedig a szintén Magvetős Krasznahorkai László. A kortárs magyar és világirodalom olyan szerzői nálunk jelennek meg nálunk, mint Esterházy Péter, Bodor Ádám, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina és Spiró György és Vámos Miklós valamint Raymond Carver, Gabriel García Márquez, Karl Ove Knausgård, Cormac McCarthy és Daniel Kehlmann.

A magyar nyelvű könyvkiadás egyik legjelentősebb része a Líra cégcsoporthoz tartozó kiadók tevékenysége. A Magvető és a Corvina kiadó több mint ötvenéves múltra tekint vissza, az Athenaeum  Kiadó és a Rózsavölgyi és Társa másfél évszázados hagyományt elevenített fel. A Manó és Menő Könyvek megkerülhetetlen kiadói a gyerekkönyv piacnak. Ezek a márkák jól ismertek a magyar olvasók előtt.

 Szerzőink közül többen kaptak Kossuth-díjat, magas állami és művészeti kitüntetéseket. A Corvina Kiadó művészeti albumai és a Magvető szépirodalmi ki-adványai több díjat nyertek a Szép Magyar Könyv versenyen.